hat.jpg

Adott egy újsütetű rendező-forgatókönyvíró-producer (George Clooney), egy mai szépfiú (Ryan Gosling) és egy fondorlatos, sokak izgalmi szintjét emelő téma. A hatalom árnyékában című film az amerikai elnökjelölt-választási kampányról szól, s így, ab ovo tele van erkölcstelenséggel, etikátlansággal és az emberi gyarlóság garmadájával. A filmet – amelyet mostanság mutattak be hazánkban – elkerüli a katarzis, így a néző egy élménnyel kevesebb. No meg hollywoodi mézzel-mázzal is kevesebb, és ez jó hír. Politikacsinálás kívülről-belülről, felülről-alulról, jelentés a boszorkánykonyhából.

A sztori – amely adott esetben meg is történhet – egy politikai tanácsadóról (Nagymenő) és az ő fiatal segítőjéről (Kismenő) szól, akik Mike Morris kormányzó (George Clooney) demokrata politikus elnökjelölti kampányát irányítják. A tét nagy: az államokban megrendezett választások győztese lesz a demokrata párt elnökjelöltje. Ezért hát, Nagymenő (Philip Seymour Hoffmann) és kitanított jobb keze, Kismenő (Ryan Gosling) sem embert, sem Istent nem ismerve szentesítik az alávaló eszközöket.

Kismenő felel a kampány operatív irányításáért, így minden ilyen munka (például kötetlen szexelés a rendkívül vonzó gyakornokkal) őrá hárul, míg Nagymenő a háttérből irányít. Kismenő felszedi a gyakornoklányt, akivel már az elején közli, hogy csak szex és más semmi, illetve inti attól, hogy kiderüljön kettejük románca. A kampánycsapat szépen felkészíti minden szereplése előtt az elnökaspiránst, csak erkölcsből (visszamenőleg) nem. Kiderül ugyanis, hogy sok ezer dollárt akar kölcsönkérni a gyakornok (Evan Rachel Wood) a kormányzótól, mert korábban szíveskedett felcsinálni, s a nő el akarja vetetni magzatát, nehogy rossz fényt vessen a kampányban Morrisra. Kismenő egy merő frászban van, egyrészt mert csúnya, bűnös kapcsolatot létesített a nő a kormányzóval, másrészt, mert támadási felületet hagy a kampányban e tény – amennyiben persze kitudódik.

Ez nem, de más eljut a médiához: történt ugyanis, hogy Kismenő találkozik a demokrata párt rivális kampánygurujával (Paul Giamatti), aki át akarta csábítani magukhoz; sikertelenül. A találkozóról Kismenő elfelejtette tájékoztatni Nagymenőt, aki – persze megtudta a dolgot -ördögi tervet eszelt ki: eladja az egyik legnagyobb lapnak a sztorit, hogy lejárassa Kismenőt, és eltávolíthassa az útból. Csakhogy – és a csavar itt leledzik a filmben – közben Kismenő megtudja a kormányzóról a félreszexualizálás tényét, s megzsarolja. Azt követeli: rúgja ki Nagymenőt, hogy átvehesse a helyét, különben kitálal. A kormányzó belemegy a dologba. A film az újdondász Nagymenő első tévéinterjújánál fejeződik be.

A becstelenség, az etikátlanság, és a gazemberség miatt nem élhet át az ember katarzist, ugyanis a gyakornoklány az abortusz után öngyilkos lesz, így mutatva lojalitását a kormányzóhoz. Ez persze nem szorítja az új Nagymenőt arra, hogy kiadja a sztorit, revideálja nézeteit, s elhagyja a kormányzót. A fiatal lány tehát feláldozta magát a becstelenség, az etikátlanság és a gazemberség oltárán, Nagymenő pedig menetel tovább, mintha mi sem történt volna, kart karba öltve a kormányzóval, bele a politikai és morális fertőbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://hedon.blog.hu/api/trackback/id/tr134043990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én még nem láttam, de meg akarom nézni. Bár, lehet, hogy MI4 lesz belőle most a hétvégén.
@Hedon01: Mission: Impossible 4.:))
Az nem kritika, hogy elmeséled az egész sztorit. Ráadásul nettó taplóság is, így, spoiler figyelmeztetés nélkül.
@Beyonder: Köszönöm az építő jellegű hozzászólást. A lead amúgy felér egy spoilerrel is. Olvasd el figyelmesen!
Nekem nem tetszett. A hollywoodi nyálas-máz érezhető rajta, annak ellenére, hogy nem lett katarzis, vagyis happy end. Az pedig csak az undoromat fokozza, ahogy Clooney megpróbálja eljátszani, ami 10 éve még simán ment...
Sztem nagyon izgalmas volt, és kiszámíthatatlan. Nekem tetszett!!
süti beállítások módosítása