romkocsma.jpg

Kosz, romos épület valahol a Belvárosban, enyhén szólva eklektikus (illetve inkább kaotikus) belső dizájn, sokféle stílus egymás hegyén-hátán, félhomály, 70-es és 80-as évek bútorai és egy halom megrögzött léhűtő (értsd: „hivatásos” egyetemisták) – egy igazán jó romkocsmának ezek a főbb hozzávalói. Meg persze egy csipetnyi kultúrkritika és némi polgárpukkasztás, csak hogy döfjünk végre már úgy istenesen valahová!

Instant, Kuplung, Ellátó, Corvin tető, Fogas ház, Szimpla Kert, Dürer Kert, Szezon – hogy csak a legnépszerűbbeket említsem. Hazánk első romkocsmáját 11 évvel ezelőtt hozták létre; az a ma is üzemelő Szimpla, ahol tavaly fotókiállítással ünnepelték fennállásukat. E helyek elvileg – hangsúlyozom: elvileg – bizonyos (szub)kultúrák kulturális éhségét hivatottak (volna) kielégíteni. Írom, volna, hiszen az eddig meglátogatott négy-öt romkocsma közül eleddig egyben sem találkoztam filmvetítéssel, kerekasztal-beszélgetéssel, fotó- vagy festménykiállítással, vagy hasonló eseménnyel. Egyetlen eggyel sem. Lehet, hogy pont rossz időben voltam rossz helyen, de fel sem tűnt, hogy ezek a helyek kulturális programot kínálnának vagy valaha kínáltak volna. Ha csak az „éhező művészek” és egyéb, fiatalokból álló gyülevész tömeg magaskultúra-iránti hiánya miatti kollektív kesergést nem soroljuk ide. De ne soroljuk.

Ha nem kulturális célból látogatnak romkocsmát az emberek, akkor hát miért? – Mert olcsó a sör – gondolhatná a romkocsmában sosem járt ember, de ez nem igaz, hiszen az italok annyira nem olcsóak, hogy pusztán ezért szokjanak ide az emberek. A romkocsmák többségének belső tere pedig többnyire nem olyan tágas, hogy oda egy nagyobb, 10-20 főből álló társaság (egy légtérben) ülve helyet foglalhatna. Ez az érv is kilőve. De akkor miért?? Mi a vonzó ebben az embereknek? A fanatikusok azt is mondhatnák, hogy a hangulat miatt. Mert az van, bár hasonlóan a belső dizájnhoz, az is eklektikus. Vagy az „összevissza” berendezési tárgyak miatt?


romkocsma2.jpg
Én eddig a Corvin tetőt, a Fogas házat, az Instantot, és a Szimpla kertet kerestem fel. A legundorítóbb, legmocskosabb és legsz*rabb közönséggel rendelkező helynek járó díjat a Corvin tetőnek adnám. Tavaly nyáron valamilyen R’N’B-s napon voltam ott – egészen rettenetes volt. A Fogas házban múlt szombaton este voltam: az aprócska hely zsúfolásig telve, a pulthoz eljutni három-négy perc, ott leadni a rendelést újabb két-három perc, és már kapod is a házmestert (kivételesen nem Gyuri bácsit, hanem a 3 deci bor és 2 deci szóda kombót). Részeg, zömmel külföldi fiatalokkal volt tele a hely, akik magukból kivetkőzve „buliztak”. Az Instant talán egy fokkal jobb, mint az előző kettő, mert igényesebb és átgondoltabb a belső tér, és kevésbé koszos. A zene – két héttel ezelőtti látogatásom idején – borzasztó „szeletelő” volt, bár csak a bár körüli, földszinti részen voltam, a termekben nem. (Jobbnak találtam nem eltávolodni a pult cca. 4-5 méteres közelségéből…) Két-három órát bírtam, majd éhségem a Nagymező utcai csirkéshez üldözött. A Szimpla kert nonfigi mintákat villódzó, a falra ide-oda aggatott régi monitorjai, a koszos székek és fotelek, az unatkozó egyetemisták világfájdalomtól gyötört arca miatt e hely sem aratott sikert nálam. (Ezen még az sem segít, hogy a világ harmadik legjobb bárjának választották.) A fröccs sem olcsóbb, sem drágább nem volt, mint másutt, de legalább itt komoly sansz van arra, hogy az ember rágóba/csikkbe/macskaszőrbe/papaya-héjba üljön.

Lehet, hogy már kinőttem a primitívnek tűnő egyetemisták hangos ordításaiból, és abból, hogy a kosz és a szedett-vedett belső tér szabadságot ad?!

A bejegyzés trackback címe:

https://hedon.blog.hu/api/trackback/id/tr544325881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akkor te még nem voltál koncerten a romkocsmákban...
@Harmos I: Látod, ez igaz, de nem is nagyon hallottam nagy bulikról ezeken a helyeken. Max. az Akvárium Klubban, bár elődjével ellentétben az nem romkocsma (szerintem).
Én bírom a romkocsmákat! Nem olcsóak, de jó a hangulat, és nem kell feszengni
@Hedon01: Az Akvárium Klub Tarlós bosszúja, azt a helyet én nem nevezem semminek. Pláne nem romkocsmának...
Ez annyira ... modoros? sznob? hogy az mar fáj. A Kultitól a Fekete Lyukon át a Dobozig sok helyet megjártam, nem mind lett a kedvencem, de kb mindre be tudtam lőni melyiknek ki a célcsoportja. Úgy látszik te egyiké se vagy, de talán ez ne legyen már baj!
"Írom, volna, hiszen az eddig meglátogatott négy-öt romkocsma közül eleddig egyben sem találkoztam filmvetítéssel, kerekasztal-beszélgetéssel, fotó- vagy festménykiállítással, vagy hasonló eseménnyel. Egyetlen eggyel sem"

a tűzraktérben volt , nem kevés, csak az meg valakinek nem tetszett
Megadom a választ romkocsma kérdésre - mért jó? ..mert divat! Ennyi!
Attól még az átlagnál akár rosszabb és drágább is lehet..
Ekkora ostabaságot amiket itt összehordasz, szánalmas.
Ebből is látszik mennyi közöd van ehhez és valószínűleg más dolgokhoz is.

Az, hogy képtelen vagy megtalálni, a fizikailag is látható művészeti értékeket, az nem a romkocsmák sara, hanem Te minősítésed!

Tény, hogyha hajnali 1-kor támolyogsz be valamelyik romkocsmába, akkor valószínűleg nem egy kiállítás megnyitóba, vagy egy kerekasztal beszélgetésbe fogsz csöppeni. De ettől függetlenül ez nem azt jelenti, hogy ilyen programok nincsenek. Bár az elborult véleményed alapján valószínűleg ez Téged nem is igazán érdekelne.

Persze biztosan jobb közeg a B7 vagy a Hajógyári discosziget, de lehet Budapesten nem mindenki akar poros orral, vagy szétekizve discohousre-ra pörögni egész este.

Aláírom, hogy a felsorolt helyek közül van olyan, ahol szinte kizárólag a kocsma funkció került előtérbe az évek során. De, hogy például a Fogas Házat egy péntek vagy szombat hajnali buliból ítéld meg az több mint debilség, főleg, ha ezt még nagy nyilvánosság előtt közzé is teszed.

A "rom" a romkocsmákban pedig nem igénytelenséget jelent, bármennyire is a magadfajta ezt vízionálja, hanem egy egykori éllettér átmeneti hasznosítása miatt létrejött új funkciót takar, amit akár máshogy is hívhatnának.

De minek is "tépem itt a szám", koktélozgass inkább a Miniben vagy a Leroyban, vagy hörpintsed a kommerszt meg a fröcsikét a sarkon, azok a helyek úgysem akarják elhitetni veled, hogy többek annál mint amit mutatnak...

már bocsánat
inkább az a gáz, hogy igény van a romkocsmákra. Minek fejleszteni, ha így is több százmillió az éves bevételük?
elég erős itt a kihúzófilc nem?
Lúzer helyek lúzereknek.

Ugorgyunk!
drága posztoló.

rossz időben voltál rossz helyen. a romkocsmákban délelőtt-délután van kultúra.

este csak a szokásos kocsma-buli megy, ami nem más, mint máshol.

ha meg akarsz ismerni valamit, nézd meg reggel, délben, este és éjjel is. különben csak egy torz szeletről lesz benyomásod.
azért a szimplában a pultnál elhelyezett ATM mindent visz. trú romkocsma fílin
A Tűzraktérben - úgy tudom - voltak kulturális programok, táncestek.
Az olcsótól ezek már rég messze vannak.

Az instant lassan drágább lesz, mint a puccosabb helyek (és meglepő módon eddig a pultos "véletlenül" mindig rosszul adott vissza nekem).

Ez a divat, ezért oda "kell" mennie a sok agyhalottnak.

Emlékszem, régen a Kuplungba voltak jó kiállítások..
A Corvintető sosem volt a kiállítások - vetítések helye, viszont állandó koncerthelyszín.
A Szimpla kulturális programjai szinte megszámlálhatatlanok, az általad említett kerekasztaloktól a vetítéseken át a kiállításokig, koncertekig, sőt, bio és kerékpárpiacig bezárólag. Azaz rosszkor voltál.
A Kuplung éveken keresztül volt a Képző Intermédia szakának vizsgakiállításhelyszíne, továbbá helyet adott a Lumen galériának, és az Emil Rulez! lemeze is ott készült...
A Sirály - amit ugyan nem említesz, de állandó koncert és színházi helyszín, továbbá minden egyéb, kiállítás, beszélgetés stb.
Fogasház koncertek, pl. a Zeneakadémia Jazztanszék vizsgakoncertjei.
Instant egyszerúen underground, bár az Ötkertben nem biztos, hogy valaha a Random Trip-et fogod élőben látni.
Bevallom, hogy a Szezonban nem voltam :(, viszont pl. a Nappaliban kiállítás, könyvbemutató stb.
Szóval, mélyülj el jobban a témában! Hajrá!
Piroska találkozik az erdőben a farkassal, mondja mese. De ez a mese formabontó. Ugyanis (mint a mesében) a farkas megkérdezi Piroskát: hová mész Piroska? ( mesében jön a válasz, meglátogatom a beteg nagymamámat)Megyek a patakra, megmosni seggemet, jön a válasz.
Ettől aztán elképed a farkas, "te jó ég, hogy megváltozott ez a mese" felkiáltással berohan az erdőbe.
Te jó ég hogy megváltozott ez a világ. Az én fiatalságom idején, divat volt az 5 órai tea. A városban sok presszóban dob-zongora élő zene volt 5 órától 8 óráig, táncolni, ismerkedni lehetett. És volt a városban legalább 10 - 15 éjszakai lokál, (bár) műsorral élő zenével hajnalig. Ezeken a helyeken illetlenség volt nem öltönyben megjelenni. Amikor a most 36 éves fiamnak meséltem ezekről a helyekről, nem akarta elhinni, milyen kis polgárias volt akkor a világ. De az is hihetetlen volt a számára, hogy a híres Ifjúsági Park, ami a most omladozó Várbazárban volt, be sem engedtek öltöny nyakkendő híján, a lányokat pedig csak egybe ruhában, vagy kis kosztümben. Fel kellett kérni a lányokat táncolni, és le lehetett kérni táncolás közben. Nagyon más volt a világ, talán jobb? talán rosszabb? ki tudja?
Fogasban szokott kiállítás lenni.
szerintem az egész romkocsma téma egy vicc! Akik oda járnak látnak ebben valami "romantikát". Én nem. :)
kocsma, kocsmába inni kell, nem kulturálódni
Na, ezt is sikerült jól megszakérteni.

Megbotránkoztál, hogy szombat este buliznak az emberek? :)

Neked nem tetszik, úgyhogy nyilván értelme sincs. Gratulálok.
a posztoló dilemmája engem is sokáig foglalkoztatott, bár pl. a boldog emlékű Tűzraktérben voltak kiállítások, koncertek, színdarabok, performance-ok, miegyebek, az Instant és a Kuplung bulihely is, az Ötkertben és Fogasházban is rendszeresen vannak programok. A Szimpla mennybemenetelét sose értettem, van egy hangulata, de a hangos zene miatt nem lehet beszélgetni, és általában ez minden ilyen helyre igaz. Szerintem a romkocsma-jelleg egy életkori szűrő, a romkocsmasággal és a drága itallal akarják távol tartani a véneket, és ismerkedési terepül szolgálni az így homogénebb közönséget képező ifjaknak. Kocsmázni különben kiskocsmában, klasszikus borozóban a legjobb. Világot megváltani ott is lehet, csajozni-pasizni már nehezebben. Nekem a romkocsma akkor lenne autentikus, ha nem mérnék aranyárban a sört.
@Harmos I: Ez alapvetően egy politikamentes blog, kérlek, ezt te is tartsd tiszteletben!:)
@potyus:

"De az is hihetetlen volt a számára, hogy a híres Ifjúsági Park, ami a most omladozó Várbazárban volt, be sem engedtek öltöny nyakkendő híján, a lányokat pedig csak egybe ruhában, vagy kis kosztümben."

"Az Ifjúsági park irányítói, nem tudtak és nem is akartak lemondani arról, hogy a fiatalokat neveljék, irányítsák műveljék, hogy még a szórakozás, a szabadidő eltöltése is irányított kontrolált formában maradjon. A park egykori igazgatója Rajnák László pedig éberen őrködött a felett, hogy a szabályokat mindenki betartsa." (mult-kor.hu)

"Miután kialakultak és egyértelművé váltak a parkba lépés szabályai, kialakult a szabályokat betartók, betartatók és a szabályokat áthágók köre is. Voltak ugyanis, akik az elvárt normáknak, jólneveltségnek nem tudtak és nem is akartak megfelelni. Rajnák, a „legendás” Rajnák igazgató ugyanis smasszercsapatával minden nyitáskor ott állt a kapuban és a belépni akarók alapos szemrevételezése után döntött arról, hogy az illető ruházata, külleme, hajviselete megfelel-e a kívánatosnak. A farmer, a hosszú haj, de még a sárfoltos szövetnadrág is elegendő ok volt a belépni szándékozók elküldésére." (bfl.archivportal.hu)

Hát, nem is tudom...
süti beállítások módosítása