lakase.jpg

Előrebocsátom: nem vagyok nagy gurmand. Ez persze nem azt jelenti, hogy amolyan Boborjánosan „a kedvenc ételem az ebéd. Céklával”, vagy a vasárnapi menü minden esetben húsleves és „kabátos hús”. Az is igaz, hogy szeretek jókat enni, de nem jövök izgalomba, ha elhaladok egy-egy trendi étterem előtt. Azt sem állítom, hogy pusztán a létfenntartás egyik eszközeként tekintek a táplálkozásra. Ennél azért több, de annál kevesebb, hogy minden hónapban egyszer-kétszer meglátogassak egy-egy sznobvadász éttermet. Jó dolog az evés, de nem pörgök rá, ahogyan nem imádok feltétel nélkül például ruha- vagy óramárkát. Lényeg, hogy az adott tárgy funkcionáljon, és legyen benne valami eredeti.


Nos, a lakásétterem betölti funkcióját (etet, itat), és van benne (ma még) valami eredeti. A keresőbe beírva 494 ezer találatot dob ki a „lakásétterem” kifejezésre, köztük néhány szponzorált linket is. Néhány cikkbe bele- beleolvastam: a lakásétterem, mint olyan, New Yorkból származik, és kb. 2 éve nyílt az első hazánkban. A fővárosi lakáséttermek után vidéken – Szegeden, Szolnokon, Pécsett – is megjelentek hasonlók. Lényegük, hogy exkluzív, ezt pedig azzal érik el, hogy a vacsorákra jelentkezni kell, s esetleg a házigazda vissza is utasíthat egyes jelentkezőket. Eredetileg a lakásétterem címét is titokban tartották, hiszen sem ÁNTSZ-engedéllyel nem rendelkeztek, és számlát sem igen adtak, így legalább két hatóság figyelmét vonhatták magukra. A neten hirdető éttermek többségének ma már minden szükséges engedélye megvan. Az exkluzivitás érzése persze ekkor sem hagy alább, hiszen általában legfeljebb 20-25 embert látnak vendégül az éttermek, ez pedig abszolút közvetlenné teheti az estét. Amit az is fokozhat, hogy a vendégeknek általában megmutatják a konyhát, a séf, a felszolgálók pedig mindenkivel váltanak pár szót, koccintanak mindenkivel. Ez adja még mindig ezt a kellemes, közvetlen miliőt.

A lakásétterem nem nyit ki minden nap. Általában havi egyszer-kétszer, de legfeljebb heti egyszer. A menü pedig mindenkinek ugyanaz, nem lehet válogatni. Ha már a menünél tartunk: általában nemzetközi ételeket kínálnak, amelyek a drágább árkategóriába tartoznak. A menüért – ami általában legalább négyfogásos – kevesebbet kérnek, mint egy első osztályú étteremben, noha a menü minősége közel hasonló vagy ugyanolyan. És hogy mennyi az annyi? Általában 7 és 10 ezer forint között van egy komplett menü, melyhez általában egy-egy pohár bor vagy üdítő is jár.

Nos, néhány héttel ezelőtt próbáltam ki az egyik kedves barátom lakáséttermét. A budapesti Andrássy úton van a kb. 100 négyzetméteres, nagy belmagasságú, igazi régi polgári lakás. Teljesen bútorozatlanul bérelte ki, majd jópofán, két stílusban rendezte be a két szobát. Az egyikben van az „étkeztetés”, a másik pedig a lounge rész. A belső dizájn elképesztően jó, abszolút emeli a finom exkluzivitás és elegancia érzését.

Az első, nyitó vacsorán volt szerencsém megjelenni. Ötfogásos menü, minden fogáshoz egy pohár bor (illetve nem is, mert a barátom nem strigulázta, kinek töltött már, így mindenkinek mindig tele volt a pohara). Abszolút elégedett voltam mindennel: az ételek ízletesek voltak, a borok kiválóak, a hangulat pedig nagyszerű – dacára annak, hogy kvázi mindenki számára ismeretlen volt mindenki.

A sztori vége pedig egy kis illumináltság volt és jóleső jóllakottság. Jellemző, hogy a vége felé többen a gangon cigizve nevetgéltünk, cseréltünk névjegyet, egyszóval kapcsolatépítésre is kiváló egy lakáséttermes este. Javaslom annak is, aki ódzkodik a sznobizmustól, de szeret finomakat enni, és kipróbálni egy-egy, otthon nehezebben elkészíthető vagy egzotikusabb ételt.

A bejegyzés trackback címe:

https://hedon.blog.hu/api/trackback/id/tr24290048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jópofa dolog a lakásétterem! Már egyszer voltam egy ilyen pesti helyen. Nem volt nagyon olcsó, de abszolút megérte az árát! És tényleg exkluzív. Azon is gondolkodtam, hogy családtagom kerek születésnapjára kibérlem az egészet, és ott tartjuk az ünnepi vacsit. Nehogy már a szülinaposnak kelljen főznie...:))
Melyik ez az étterem, amiről beszéltek?
@WCliff: Én egy Andrássy útiról. Keress rá a neten!:) Borissza1 szerintem másikban volt.
@WCliff: Ha már Hedon sem írta le, hogy pontosan melyik, így én is csak annyit írok, hogy egy C-vel kezdődő pesti hely.:) De egyértelműen kigúglizható!
@Borissza1: de még mindig jobb, ha a szülinapos főzi az ebédet, mintha engem alkalmaznátok: hedon.blog.hu/2012/01/30/a_totalis_leboges_avagy_hedon_a_konyhaban_csak_mosogasson
:))))
@Hedon01: Olvasom...nah, látod, ebben egyetértünk!!!:DD
És mi volt pontosan a menü?
süti beállítások módosítása