no_smoking-2158.jpg

Ezt is megértem. Persze, nem arra kell gondolni, hogy tegnaptól mindenről adok számlát, hogy betartom a sebességhatárokat, hogy nem bliccelek a buszon, hanem, hogy tegnap először megfeleltem a 2011. évi LXI. törvénynek. Nem volt egyszerű. De legalább – mondta ezt tegnap kocadohányos barátom – nem lett cigi szagú a ruhánk. Juhúú!!

Múlt héten lelkendezve újságoltam, hogy első szembesülésem a nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel igen kellemes volt, hiszen áthágtuk azt egy belvárosi pubban. Tegnap, éppen ezért ugyanoda mentünk, ahol nem a múlt heti „megengedő” lány, hanem egy srác szolgált fel. Az italok megrendelése után – mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne – kértem egy „törvénysértő hamutálat” a sráctól, mire ő emlékeztetett jó kis törvényünkre. Én mondtam, hogy nem akarom bemártani csinos kolléganőjét, de a múlt héten ő megengedte a cigizést. Visszakérdezett, hogy szerdán voltunk-e? Mert, ha igen – folytatta – az az első és utolsó alkalom volt. A kolleginát emiatt megfeddte a főnök – így a pultos.

Puff neki. Szegény ő, szegény mi! Nem volt mit tennünk, hát belenyugodtunk. Kábé háromnegyed órával később mentünk ki először rágyújtani, aztán – az alkohol hatásának növekedése miatt – egyre többször. Az elején még nem frusztrált a tiltás, aztán már – az előzőleg említett ok miatt – egyre inkább.

Ismerőseink közben megérkeztek. Egy olyan helyen iddogáltak előtte, ahol rá lehetett gyújtani. Azt mondták, ha tudták volna, hogy itt már nem lehet, nem jöttek volna át. Jogos! (Amúgy egy budai bevásárlóközpontban a hétvégén is rá lehetett gyújtani – hamutálat nem adtak, csak egy csészealátétet, sugallván, hogy ők nem tudnak semmiről. Mondanom sem kell, ott volt a legnagyobb forgalom.) Szóval, folytattuk a beszélgetést, és kisebb csoportokba fejlődve jártunk a krimó (bocsánat, pub) elé cigizni. Nem volt túl kellemes, de nem tehettünk mást.

Hogy a kabátom nem lett cigiszagú (amint barátnőm megjegyezte), az egy dolog. Hogy nem szívtam annyit, az egy másik dolog. A frusztráció és a permanens nikotinéhség az egy harmadik dolog. Lehet, hogy az első kettő erősebb (lesz) a harmadiknál?!

A bejegyzés trackback címe:

https://hedon.blog.hu/api/trackback/id/tr443539445

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dohányzásellenes törvény 2012.01.12. 16:27:10

> 2012. január 1-től tilos a dohányzás a kocsmákban, éttermekben és lényegében minden zárt közforgalmú helyen, bár a hatóságok 3 hónapig még nem büntetnek a szabály megsértése miatt. Két nappal a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításána...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása